Start hier

Zeven jaar geleden is bij ons thuis het roer omgegaan. We besloten we uit de ratrace te stappen. Bewust eenvoudig leven, zuinig en zo zelfvoorzienend mogelijk. Het werd een lifestyle die alle facetten van ons leven heeft beïnvloed. Het heeft ons veel gebracht, waaronder het inzicht dat minder consumeren paradoxaal genoeg leidt tot meer tevredenheid. Op deze plek heb ik de afgelopen jaren veel over ons pad geschreven.

Er is echter ook langzaam maar zeker een ander inzicht ontstaan. Door zuinigheid als belangrijke leidraad te hanteren, heb ik – aanvankelijk ongemerkt – een vrij ingewikkeld sentiment rond geld ontwikkeld. Geld als een soort noodzakelijk kwaad waar je nooit helemaal zonder kan, maar dat ook veel slechts met zich meebrengt in de wereld. Impliciet begon ik geld gelijk te stellen aan materialisme en kreeg ik het gevoel dat rijkdom en integriteit of spiritualiteit niet samen konden gaan. Zuinigheid was doorgeslagen naar een soort kramp, naar denken in beperking in plaats van in overvloed. En dat terwijl ik hunker naar meer uitbundigheid in mijn leven, maar met behoud van mijn idealen.

Ik bleek niet de enige die zulke blokkades ervaart. Om meer inzicht op te doen in dit verschijnsel heb ik talloze boeken verslonden, cursussen gevolgd en deskundigen gesproken. Ik heb voorbeelden van inspirerende mensen – van Oprah tot Bruce Lee – bestudeerd en in kaart gebracht wat zij deden om overvloed in hun leven te creëren. Uit al deze inzichten heb ik een methodiek ontwikkeld, die ik voor mezelf in de praktijk ga brengen. Onder de naam Project Overvloed heb ik (meetbare!) doelen vastgesteld die ik binnen een jaar wil halen, om zo proefondervindelijk vast te stellen dat het werkt.

Op dit blog deel ik mijn ervaringen over mijn weg van eenvoud naar weelderigheid.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.