inspiratie motivatie

schrijf jezelf omhoog

15 juli 2017

Ik schrijf al zo lang ik me kan herinneren. Dagboeken, verhaaltjes, later ook blogs en vele stukken voor mijn werk. Schrijven is voor mij een manier om mijn ideeën te delen. Maar ook om te denken, om mijn gedachten te ordenen. Vaak is het bijna een manier van meditatie: ik schrijf free-format een eind weg en zie vol verbazing wat er na een tijdje op papier verschijnt. Dan zie ik opeens haarscherp wat er al een tijdje in mijn onderbewuste aan het borrelen en gisten was.

Soms zakt de behoefte aan schrijven een tijdje weg. Vooral als ik beroepsmatig een tijdje veel schrijfwerk heb, is het gevoel dat ik mijn gedachten móet opschrijven een stuk minder. Soms kan ik een tijd lang alleen schrijven als ik boos of gefrustreerd ben. Moet ik iets van me af schrijven om het vervolgens te verscheuren en met een rustiger gemoed weer verder te gaan. Maar de laatste tijd gebruik ik schrijven voor iets heel  anders. En dat is waar ik het vandaag over wil hebben. Schrijven als tool om je ‘mojo’ zo op te krikken dat je dagen een gouden randje krijgen.

Affirmaties

Een tijdje terug schreef ik over mijn wat moeizame relatie met affirmaties. Ik besefte dat affirmaties een manier zijn om je bewustzijn als het ware te marineren in een andere mindset. Onbewust praten we de hele dag door tegen onszelf. En helaas is wat we zeggen vaak niet fraai. “Dat lukt nooit” of “Zo’n suffe fout kan alleen ik maken” of “Ik ben hier gewoon niet slim genoeg voor”. Herkenbaar?

Zodra je je bewust wordt van die innerlijke dialoog kun je deze gaan sturen. En affirmaties zijn daarbij een krachtig instrument. Het is bij het gebruik van affirmaties belangrijk dat je zorgvuldig uitgekozen, positieve bewoordingen gebruikt die voor jou betekenis hebben. Dat zorgt ervoor dat er positieve gedachten en gevoelens bij je ontstaan. Gedachten veroorzaken gevoelens.

Als je er in slaagt je gedachten te veranderen veranderen ook je gevoelens.

Ladder

Ik had destijds een manier gevonden waarop affirmaties voor mij begonnen te werken. Maar Project Overvloed zou geen project zijn als ik niet aan de slag zou gaan met het verbeteren van mijn methodieken en het meten van de resultaten.

Het begon met het manifestatiedagboek van Maartje Koper. Daar stond een heel helder en herkenbaar staatje in van de bewustzijnsladder. Deze begint op het laagste niveau met wanhoop, depressie en onmacht en loopt via treden als woede, zorgen en pessimisme steeds verder omhoog. Hoe hoger op de ladder, hoe prettiger je gevoelens. Onderweg naar boven kom je tevredenheid, enthousiasme en liefde tegen. Helemaal bovenaan de ladder wentel je je in dankbaarheid en vreugde. Het dagboek van Maartje geeft een aantal tools om je al schrijvend naar een hogere trede op de ladder te brengen.

Waar het bij mij aanvankelijk mis ging met affirmaties, was dat ik te snel teveel sporten van de ladder wilde overslaan. Daarom klopte het gevoelsmatig niet en hield ik mezelf voor de gek. De stap van depressie naar passie is bijvoorbeeld veel te groot en gaat nooit in één keer werken. Dan kun je affirmeren tot je een ons weegt.

Schrijf jezelf omhoog

Wat ik destijds al ontdekte was dat affirmeren beter werkte als je de stappen minder groot maakt. In één keer zes treden overslaan werkt gewoon niet. Niet op een echte ladder en niet op deze ladder. In Maartjes dagboek staat een oefening waarmee je je eigen script voor de dag schrijft. Zij noemt dat een ‘geldscript’, maar je kunt elk willekeurig script schrijven. En het werkt als een trein! Met het script programmeer je je onderbewuste op zo’n manier dat het je nieuwe realiteit wordt. Dat werkt alleen als je onderwerpen in je script gebruikt die je raken, die iets doen met je gevoel. Iets wat nu nog te ver van je bed ligt (“ik word morgen wakker als multimiljonair”) brengt geen echte beweging.

Inmiddels gebruik ik niet meer het dagboek, maar heb ik er mijn eigen oefening van gemaakt. Iedere ochtend begin ik met mijn script. Ik schrijf hoe ik wil dat de dag verloopt, wat ik wil bereiken, hoe ik me wil voelen, wat ik wil meemaken. Ik maak daar geen onwaarschijnlijke verhalen van, maar ik voel hoe ik mijn mojo net één of twee treden hoger kan krijgen. Per dag kan dat heel anders uitpakken.

Shiften

Soms schrijf ik daadwerkelijk een soort script. Maar meestal zijn het wat losse zinnen die maken dat ik me goed voel. Een paar willekeurige voorbeelden: vandaag ga ik moeiteloos de volgende drie taken afronden […]. Ik voel me energiek, enthousiast en geïnspireerd. De training van vandaag verloopt ontspannen; ik voel de behoefte van de groep aan en weet daar op in te spelen. Ik heb zelfvertrouwen en ben gefocust.

Al tijdens het schrijven voel je je energie shiften en jezelf ‘lichter’ worden. In het begin kan het wat ongemakkelijk voelen om jezelf ‘een verhaaltje te vertellen’. De kunst is om het een kans te geven en niet te snel op te geven. Elke keer opnieuw ben ik verbluft van het resultaat. Niet alleen voel ik me beter na het schrijven, maar mijn scripts blijken keer op keer bewaarheid te worden. Daardoor begin ik steeds meer te vertrouwen te krijgen en steeds een stapje verder te gaan met mijn script.

You Might Also Like

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.