leesclub

de enorm onderschatte kracht van alledaagse gewoonten

18 maart 2017

Vorig jaar had ik het – al zeg ik het zelf – lumineuze idee om op mijn blog de boeken te delen die een grote impact hebben op mijn leven. Maar zoals dingen soms gaan kwamen er allerlei andere ideeën boven drijven die eerst besproken wilden worden. Het leesclub-plan raakte daardoor een beetje op de achtergrond. Tot deze week. Het was niet eens omdat het idee opeens oppopte, maar omdat ik herinnerd werd aan één van de belangrijkste boeken die ik ooit gelezen heb.

Handdoek in de ring

Ik ben, zoals ik eerder schreef, al een tijdje bezig om mijn bedrijfsmodel om te gooien. Een project dat veel meer vergt dan ik vooraf had ingeschat, maar waar ik me met veel toewijding in heb gestort. Het betekent dat ik nieuwe vaardigheden moet leren, aan de slag moet met marketing en – O, help – mezelf steeds een stukje zichtbaarder moet maken als “thought leader” op mijn vakgebied.

Ik weet het nodige over het creëren van de juiste mindset. Over het visualiseren van het eindresultaat, zodat ik de reis in gedachten al een keer gemaakt heb. Over het gebruik van affirmaties die me zelfvertrouwen geven. Ik herken ingevingen die me aanzetten tot geïnspireerde actie. Ik breng het allemaal consequent in de praktijk. En toch bereik ik af en toe een punt waarop ik mijn handdoek in de ring wil gooien. Zoveel tijd, zoveel inspanning en nog maar zo weinig zichtbaar resultaat. Dat was mijn frustratie van deze week; totdat het boek van Jeff Olson in mijn herinnering sprong. Ik heb het er meteen weer bijgepakt.

Gewoonten

Een paar jaar geleden las ik The Slight Edge voor het eerst. Het was aanvankelijk niet een boek waar ik heel veel nieuws uit haalde. Hooguit bevestigde het iets wat ik onbewust al zo nu en dan toepaste. Vanaf het moment dat ik het boek gelezen had, werd The Slight Edge echter ongemerkt een integraal onderdeel van mijn leven. Het is voor mij het ontbrekende stukje in alle wijsheid op het gebied van manifesteren en mindsettraining. Het gaat over de onmetelijke én onderschatte kracht van consistente alledaagse gewoonten.

Het boek behandelt, heel in het kort, de simpele dagelijkse keuzes die je kan maken, maar die je net zo makkelijk niet kan maken. Op de korte termijn maakt het geen enkel verschil of je dat koekje eet of even afleiding zoekt als je lekkere trek hebt. Of je de halve Action leegkoopt voor een habbekrats of die paar losse duiten in een spaarpotje doet. Of je de dag eindigt met een paar regels schrijven over waar je dankbaar voor bent of lollige Youtubefilmpjes over poezen kijkt voor het slapengaan. Maar het zijn deze alledaagse, bijna triviale gewoonten die bepalen of je je op termijn fit, gezond en welvarend voelt. Of niet. Het boek is doorspekt met verhalen die helder maken dat de mate waarin je geluk of succes ervaart, afhangt van de alledaagse, bijna banale keuzes die je doorlopend maakt.

Afbuigen

In het boek staat een mooi verhaal over een waterhyacint in een vijver. Het piepkleine, op het oog bijna onzichtbare bloemetje was vastbesloten om naar de overkant van de vijver te komen. Elke nacht wist het zich te verdubbelen. Na een paar weken was het nog steeds niet meer dan een paarse vlek in een grote vijver, bijna alsof iemand kleurig afval in het water had gegooid. De waterhyacint gaf echter niet op. Het bleef zich vermenigvuldigen en vermenigvuldigen. Tot op een dag het hele water bedekt was met een paars tapijt. Het bloemetje had de overkant bereikt. Niemand had het echt zien gebeuren, maar door de consistente dagelijkse gewoonte was het “opeens” gelukt.

Andersom werkt het ook zo. Een enkele keer een gevulde koek bij de koffie is geen probleem. Maar enkele jaren met elke dag een gevulde koek heeft wel degelijk gevolgen voor je gewicht. Hetzelfde geldt voor het niet ondernemen van acties die je helpen een positief resultaat te halen. Sporten. Sparen. Werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Aandacht besteden aan je partner of kinderen. Op alle gebieden van je leven heb je elk moment de keuze om consistente, eenvoudige positieve acties te ondernemen. Of niet. Op termijn bepaalt de optelsom van deze acties of je peil naar boven of naar beneden afbuigt.

Ik ben deze week dus voor de zoveelste keer begonnen in The Slight Edge. Het boek steunt me in de gedachte dat alle, op het oog onzichtbare, acties uiteindelijk cumuleren tot een opwaartse lijn. Mijn consistente dagelijkse gewoontes helpen me iedere dag een stapje dichterbij mijn doel te komen. En daarom produceer ik content, ontwikkel ik lesstof, leer ik over marketing en publiceer ik wekelijks een inhoudelijk artikel op LinkedIn. Iedere dag een beetje, gewoon naast mijn “normale” werk. In het vertrouwen dat ik binnen enkele maanden de overkant van de vijver bereik.

You Might Also Like

6 Reacties

 • Reply Hanny 19 maart 2017 at 08:28

  Wat mooi geschreven Petra! Mooie site! En voor mij heel herkenbaar, zeker nu ik de stap ga wagen om voor mijzelf te gaan beginnen. Ik heb nog niet alle blogs van jou gelezen maar ga dat zeker doen, ze geven me een zetje in mijn richting 😉

  Groetjes,
  Hanny

  • Reply Petra 20 maart 2017 at 18:15

   Dank je wel, Hanny! En ik spreek uit ervaring als ik zeg dat voor jezelf beginnen een groot maar ook mooi avontuur is. Veel succes en enjoy the ride! groetjes, Petra

 • Reply Myra Eeken-Hermans 19 maart 2017 at 14:55

  Ik zal het boek ook opzoeken. Mooi verhaal. Ik ben nu met een boek bezig dat voor mij veel impact heeft: Playing big van Tara Mohr. Op de een of andere manier leef ik momenteel alle stapjes uit het boek. En herken ik overduidelijk welke obstakels mij verhinderen hoog spel te spelen. En nu nog elke dag een gewoonte inplannen om ze aan te pakken…. dank!

  • Reply Petra 20 maart 2017 at 18:17

   Die ken ik nog niet, maar Playing big past bij je. Ben benieuwd wat het je leert. In april maar eens een boom over opzetten 😉 Ik ga ‘m ook opzoeken!

 • Reply Mirjam 23 maart 2017 at 16:06

  Ha Petra, weer een inspirerend bericht, dank je! Wat mooi dat dit boek je helpt gefocusd te blijven op het doel dat je graag wilt bereiken. Eenvoudige positieve acties waarmee je je eigen leven en dat van anderen een duw in opwaartse richting geeft, al merk je dat niet direct, daar geloof ik ook zeker in. Dit in praktijk brengen is soms lastig, weet ik uit ondervinding, maar het niet doen, brengt je zeker niet dichter bij je doel. Ik werk sinds kort ook aan een eigen onderneming, op creatief gebied nog wel. Wat een heldenmoed vraagt dat he;) Het boek dat mij daarbij inspireert is Big magic van Elisabeth Gilbert, evenals The artist’s way van Julia Cameron. Voor beide geldt dat deze voor Amerikaanse begrippen nuchter geschreven zijn maar voor ons Europeanen zijn ze nog hier en daar wat “vraag”, al is daar goed doorheen te lezen omdat er veel waardevols tegenover staat, zo heb ik ervaren.

  • Reply Petra 24 maart 2017 at 09:15

   Hoi Mirjam, wat goed dat je ook met een eigen bedrijf bezig bent! Wat voor bedrijf ben je aan het bouwen?

   Ik ken beide boeken en vind ze inderdaad beide heel inspirerend. Wat ik uit het boek van Julia Cameron heb overgehouden is het dagelijks schrijven. Even mijn hoofd leegschrijven, ook al denk ik dat er niks zit. Ongelofelijk hoe je op die manier het deksel los schroeft en er van alles boven komt drijven waar je geen idee van had! Het verbaast me elke dag weer. En ja, die heerlijke stijl van Elizabeth Gilbert…. voor mij precies de goede balans tussen “zweef” en diepe nuchterheid. Alhoewel ik steeds beter leer om juist mijn comfortzone wat op te rekken door ook wat vaker een wat abstracter of spiritueler boek erbij te pakken en open te staan voor wat het me leert. Succes met de opstart van je onderneming en vergeet niet te genieten van de reis er naartoe! 😉

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.