filosofisch

hoe geld en ik van elkaar leren te houden

12 maart 2017

Geld en ik, we hebben een veelbewogen relatie. Als student had ik er chronisch te weinig van. Dat was niet erg, want het hoorde bij mijn identiteit. Af en toe alleen maar boterhammen kunnen eten omdat je door je geld heen was had iets stoers. Toen ik begon te werken was ik trots op mijn geld. Het stond voor zelfstandigheid, voor nergens mijn hand voor hoeven ophouden. Maar het begon ook een middel te worden om mij te faciliteren om nog meer te kunnen werken: gemaksdiensten, oppas, dingen uitbesteden, vaker een maaltijd laten bezorgen omdat ik tot laat had gewerkt. Ongemerkt begon ik geld gevoelsmatig nodig te hebben om te kunnen werken.

shift

Die ratrace was een heel aantal jaren mijn realiteit. Tot het moment dat ons leven op een T-splitsing kwam. Een lang verhaal kort: gesteld voor de keuze namen we niet de afslag “Meer-status-geld-en-hectiek” maar de andere afslag: “Meer-rust-eenvoud-en-minder-uitgeven”. Ik heb hier al vaker verteld over de tamelijk radicale shifts die dat met zich meebracht.

De jaren die volgden hebben we zuinig leven tot kunst verheven. En dat was, zeker in het begin, heel verfrissend. Maar het bracht, zoals ik al eerder schreef, bij mij ook een ingewikkelde relatie met geld teweeg. Schuld, schaamte en een soort impliciet verwijt dat geld de oorsprong is van het kwaad in de wereld: machtsstrijd, corruptie, bedrog, het uitputten van de aarde, slavernij… Overtuigingen die een soort zwaarte met zich mee brachten en die me cynisch en somber maakten. Iets wat ik van nature helemaal niet ben.

gedachten creëren realiteit

Toen ik na veel reflectie en zelfonderzoek in staat was deze diagnose bij mezelf te stellen, besefte ik dat het enige wat ik kan veranderen mijn eigen realiteit is. Met mijn gedachten creëer ik mijn realiteit en hoe ik daar betekenis aan geef. Ik heb de keuze om hier anders naar te kijken, om mijn overtuigingen en blokkades op dit punt los te laten.

Dat besef kwam als een mokerslag. Maar je hele systeem weet, voelt, bevestigt als je op waarheid stuit. Ik voelde tot in het diepst van mijn wezen dat dít was waar ik aan moest werken. Op dat moment wist ik het nog niet, maar eigenlijk is toen Project Overvloed ontsproten.

leraren

Je bewust zijn van je belemmerende overtuigingen is één ding, maar ze aanpakken is van een andere orde. Want: hoe en waar begin je? Ik besloot in 2014 leraren te zoeken die me meer konden bijbrengen over allerlei aspecten van overvloed. En aangezien het niet in mijn aard ligt om dingen half te doen, staat mijn leven de afgelopen drie jaar behoorlijk in het teken van deze mindset shift.

Ik ging in de leer bij Reinoud Eleveld en bij Ilona Botterweg die me Taoïstische technieken leren waarmee ik steeds meer op mijn innerlijke kompas kan varen. Een masterclass bij Gabrielle Bernstein leerde mij vanuit een business-invalshoek hoe ik geld juist kan gebruiken om mooie dingen te creëren. EFT en EMDR bleken hele effectieve technieken om blokkades bij  mezelf weg te nemen. Ik volgde het Roadmap programma van Michael Pilarczyk dat me een stevige maar liefdevolle schop onder de kont gaf. En onlangs sloot ik me aan bij de community van Maartje Koper waarin ik werk aan mijn “money mindset”. Tussendoor las ik talloze boeken die me op verschillende manieren hetzelfde lieten zien: mijn buitenwereld is een reflectie van mijn binnenwereld. Ik heb op elk moment de keuze welke betekenis ik geef aan wat ik zie. Dat gaat veel verder dan mijn geldbewustzijn.

geld en ik

Alles bij elkaar opgeteld heb ik dus flink geld geïnvesteerd in het veranderen van mijn relatie met geld. Geloof me, daar heb ik meer dan eens buikpijn van gehad. Maar toch kan ik zeggen dat het de beste investering is geweest die ik had kunnen doen. Door stapje voor stapje mijn kramp rondom geld los te laten begint het letterlijk en figuurlijk meer te stromen.

Ik leer niet langer oordelen te hebben over geld, net zoals ik geen oordelen heb over zuurstof of water. Geld is een vorm van energie die dingen in beweging kan zetten. Geld stopt niet bij mij, het stroomt als het ware door mij heen en ik heb elk moment de keuze wat ik daarmee wil doen. Ik kan met geld actief helpen de wereld beter te maken; door goede projecten te stimuleren, door diensten af te nemen van andere idealistische ondernemers, door biologische producten te kopen, door microkredieten te verstrekken.

Er is zeker nog werk aan de winkel, maar mijn belangrijkste inzicht is dat ik, door geld te laten stromer rijker ben geworden. Iets wat ik in mijn consuminderperiode niet begrepen of geloofd zou hebben.

You Might Also Like

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.