persoonlijk

het mindset experiment – hoe ik deze tijd van het jaar begin te waarderen

4 februari 2017

De maanden januari en februari zijn niet mijn favoriete tijd van het jaar. Ik houd van daglicht en buiten zijn en dat zit er in deze periode vaak niet in. Ik heb moeite met het ’s ochtends vertrekken in het donker en ook pas in het donker weer terugkeren naar huis. Toen eind december naderde en ik mezelf betrapte op de gedachte dat die ‘nare’ periode er weer aankwam, besloot ik dat het genoeg was. Alles is immers mindset. Ook de manier waarop ik – al zolang ik me herinner – de donkere maanden ervaar. Je hebt geen invloed op de seizoenen, maar wel op je eigen mindset. Een interessant experiment leek me dat.

Experiment

Ik sprak met mezelf een aantal dingen af:

  1. Ik neem elke dag een moment om in het daglicht buiten te lopen, weer of geen weer
  2. Ik start de dag met positieve gedachten. Meteen nadat de wekker is gegaan visualiseer ik voor mezelf hoe ik wil dat de dag er uit gaat zien
  3. Ik zorg goed voor mezelf: veel verse groenten, genoeg beweging, mezelf elke dag met zorg aankleden en genoeg tijd voor reflectie/meditatie inbouwen in  mijn dag

Januari kwam en ik ging aan de slag. De eerste week was relatief eenvoudig, omdat ik nog vakantie had. Alle gelegenheid dus om even een frisse neus te halen, gezond te koken en me te installeren op mijn meditatiekussen. De uitdaging begon toen ik de tweede week weer in mijn normale ritme moest komen. Ingesleten patronen laten zich niet makkelijk veranderen. Ze vereisen alertheid en vasthoudendheid. De neiging om na de wekker meteen in de actie-modus te schieten bleek hardnekkig. Daarom besloot ik na een paar dagen op de automatische piloot toch maar een extra reminder in mijn gsm te zetten.

Reminders

Iedere ochtend om half 7 ontvang ik een agendamelding waarin ik mezelf vraag:

  • Hoe wil ik me vandaag voelen?
  • Wat zijn de drie belangrijkste dingen die ik vandaag wil doen?
  • Hoe zorg ik vandaag goed voor mezelf?

Dat brengt me twee dingen: ik ben me direct na het opstaan bewust dat ik zelf invloed heb op mijn mindset en (daarmee) hoe mijn dag verloopt. Daarnaast brengt het me meteen in een ‘vibe’ die me helpt meer positiviteit in mijn dag aan te trekken. Ik zet als het ware een opwaartse spiraal in gang.

Het werkte zelfs zo goed, dat ik sinds vorige week nog twee reminders in mijn gsm heb gezet. In de loop van de ochtend krijg ik een affirmatie van wat ik graag wil creëren in de komende tijd. Dat herinnert me er aan dat ook dáár mindset de belangrijkste factor is: als je je dromen in beeld houdt werk je er langzaam maar gestaag naar toe. Zelfs als je je daar niet de hele tijd van bewust bent.

In de middag ontvang ik een berichtje dat me op een liefdevolle manier vraagt of ik al voor mezelf gezorgd heb vandaag. Dat kan een aanzet zijn om even naar buiten te gaan, om iets gezonds te eten of om een meditatief momentje in te bouwen.

Positieve vibe

Ik begrijp dat dit wat dwangmatig kan over komen. Maar door mezelf continu positieve reminders te sturen en actie te ondernemen ben ik tamelijk blijmoedig door de maand januari gerold. Ik activeer mijn positieve vibe meermaals per dag. Dat voorkomt dat ik, zoals normaal gesproken in deze tijd van het jaar, in lamlendigheid wegzak. Ik weet dat ik er nog niet helemaal ben; de maand februari is nog jong. Maar het vertrouwen dat dit me geeft is me erg veel waard. Degenen die ook last hebben van winterblues zullen dit herkennen.

Mocht je ook gevoelig zijn voor de donkere maanden, probeer het eens. Het kost je niks behalve wat agenda reminders invoeren en daar actie op ondernemen.

You Might Also Like

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.