inspiratie

het eindejaarsritueel dat je laat vlammen in 2017

29 december 2016

Ik ben dol op rituelen. En naarmate ik ouder word ga ik er steeds meer aan hechten. Rituelen zijn een prachtige manier om stil te staan bij belangrijke levensovergangen, het afsluiten van tijdperken of om je (familie)cultuur mee te eren.

Vorig jaar heb ik een mooi ritueel geleerd om het jaar af te sluiten en meteen een positieve mindset neer te zetten voor de start van het nieuwe jaar. Het is een simpel ritueel, maar onderschat niet de kracht ervan!

Opscheppen

Je maakt een lijst van alles uit 2016 waar je trots op bent. Dat mag alles zijn, van heel groot tot iets banaals. Als het voor jou maar een reden was om trots te zijn op jezelf. Heb je bepaalde doelen behaald? Heb je jezelf goed uit een ingewikkelde situatie gered? Heb je je persoonlijke grenzen verdedigd? Inventariseer alles waar je over kunt opscheppen en censureer jezelf niet.

Het doel is om tot zo’n dertig tot vijftig ‘opschepsels’ te komen. Je kan dit met een partner doen. Die heeft geen andere opdracht dan “En verder..?” te vragen als je even vast loopt. Het is niet de bedoeling dat je partner helpt of motiveert; het gaat echt om wat er uit jou komt. Geef niet te snel op, dertig is het absolute minimum!

Drama

Laat je niet ontmoedigen als 2016 voor jou vooral een jaar vol drama of ellende was. Denk goed na en zoek het in de kleine dingen. Ben je opgekrabbeld na tegenslag? Heb je ondanks persoonlijke ellende goed voor jezelf gezorgd? Ook in het meest ellendige jaar is het mogelijk om met minimaal 30 dingen te komen waar je trots op bent. Neem er je tijd voor en kijk met zachte ogen terug. Besef dat niets te triviaal is om op de lijst te zetten. Door deze oefening kan je een ellendig jaar reframen (zonder je tegenslag te bagatelliseren) en kom je terug in je kracht.

Geluk aantrekken

Met dit ritueel zet je alles wat je in 2016 hebt bereikt heel nadrukkelijk in the spotlights. Je bent je bewust van waar je trots op bent. Kijk goed naar je lijst en neem waar hoe je je voelt. Voel je het tintelen of bruisen? Voel je jezelf gloeien? Door al je verworvenheden te erkennen creëer je precies de mindset en energie die je nodig hebt om in 2017 nog meer geluk aan te trekken!

Een paar opscheppunten van mijn lijstje:

  • Ik heb met mijn gezin de reis gemaakt die ik al héél lang wilde maken
  • Ik heb geen dag zonder opdracht gezeten; zonder te hoeven acquireren
  • Ik heb voor het eerst een online cursus (Voelen voor Denkers) gegeven
  • Ik heb mijn certificaat als Taoïstisch coach in the pocket en mijn coachingspraktijk gelanceerd
  • Er kwamen steeds meer mensen naar mijn bedrijfsyoga klas en ik heb heel 2016 les gegeven
  • Ik heb een oude wond onder ogen durven komen en aan durven pakken
  • Ik heb professionele portretfoto’s laten maken
  • Ik heb een paar keer ‘nee’ gezegd op gevoel in plaats van op verstand
  • Ik heb zeker tien boeken gelezen waar ik iets van geleerd heb of nieuwe inzichten door heb opgedaan
  • Ik ben veel meer ‘in tune’ gaan leven met wie ik ben en wat ik wil. Dat voelt als een soort uit de kast komen.

Ik ben erg benieuwd, waar ben jij trots op? Laat het me weten!

You Might Also Like

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.