inspiratie motivatie

gedachten zijn krachten – programmeer jezelf gelukkig en succesvol

9 december 2016

Weet je nog, als kind, dat een kusje op een zere knie écht werkte? En dat je voelde dat je superkrachten had waardoor je zomaar superhard kon rennen? Jammer dat we die visualisatiekracht al vrij snel kwijt raken. Dat we vooral getraind worden in rationeel denken, redeneren, argumenteren. Daarmee drijven we al op redelijk jonge leeftijd van onze aangeboren superkracht af. Wat zonde, want het kan juist zo ongelofelijk veel bieden.

Het goede nieuws is dat we die visualisatiekracht nog steeds bij ons hebben

Het is dus niet een kwestie van het opnieuw aanleren. Eerder van het even opzij zetten van de dingen die er aan in de weg staan, zoals scepsis (“Hoe kan zo’n fantasietje nou werken?”), tijdgebrek (“Ik kan toch moeilijk mijn tijd verlummelen met dat soort dingen”) of schaamte (“Ze denken vast dat ik gek geworden ben”).

Acht jaar geleden was ik na een ongeluk een jaar lang erg beperkt in mijn beweging. Mijn linkerarm deed simpelweg niet meer mee. En ik ben linkshandig. Ik had me voor het ongeluk aangemeld voor een yoga docentenopleiding. Ik zag die plannen in één keer in duigen vallen. Althans, dat dacht ik. Mijn docente, zelf een lichtend voorbeeld van de kracht van je mindset, moedigde me aan: “Begin gewoon. Visualiseer alle oefeningen zo levendig mogelijk. Voel het, doorleef het, maar blijf gewoon op je matje zitten. Je zal zien dat ze net zo goed in je systeem gaan zitten als bij de anderen.”

Ze kreeg gelijk. Niet alleen leerde ik de oefeningen met mijn ‘geestesoog’, maar ik merkte ook dat mijn herstel in een stroomversnelling kwam.

Tegen alle verwachtingen in kreeg ik mijn volledige vermogen om te bewegen weer terug

Sporters kennen dit verschijnsel. Door de race alvast in gedachten te beleven en de overwinning te visualiseren zetten zij meetbaar betere resultaten neer. Pure gedachtenkracht.

Er zijn een paar eenvoudige manieren waarop je je mindset kunt programmeren op de manier die jij wilt. Dat is een krachtig instrument in het bereiken van je doelen of het realiseren van je wensen. Het maakt gebruik van je visualisatiekracht, maar ook van je gevoelsherinnering; het oproepen van een gevoel op een moment dat je de juiste mindset had.

Door deze combinatie activeer je in jezelf precies die energie die je nodig hebt om dingen voor elkaar te krijgen

Dit werkt óók andersom. Dat is de reden waarom je soms in een tob- of piekerspiraal terecht kunt komen en alles in je leven tegen lijkt te zitten. Maar als je je eenmaal bewust wordt van dit mechanisme leer je steeds meer de regie te voeren over hoe je je voelt. Met de volgende stappen kun je jezelf eenvoudig trainen om steeds beter te switchen naar je gewenste gevoel en daarmee geluk en succes als het ware af te dwingen.

1. Zorg voor een plek waar je je prettig voelt en waar je even niet gestoord kunt worden. Je wilt even tijd en aandacht helemaal alleen voor jezelf.

2. Herinner je een gebeurtenis waarbij je in je gewenste stemming was. Misschien was je enthousiast, geïnspireerd of zat je in een enorme flow. Of voelde je je ontspannen, voldaan of vredig. Maak contact met het gevoel dat je toen had. Waar voelde je het in je lichaam? En hoe voelde dat precies? Roep dat gevoel opnieuw op in je lichaam. Dat lukt soms niet meteen, maar geef jezelf even de tijd. Doorleef opnieuw de gebeurtenis, tot het bijbehorende gevoel bijna tastbaar is.

3. Als je het gewenste gevoel in jezelf hebt geactiveerd stel je dan vanuit deze toestand zo levendig mogelijk voor wat je zou willen dat je nu overkomt. Wat is het mooiste wat je nu kan gebeuren? Geef je fantasie de vrije teugels en stel je de hele situatie in detail voor, alsof je er al midden in zit.

4. Maak als het ware een foto van dit gevoel, zodat je er naar kunt terugkeren als je merkt dat je mindset weer een boost kan gebruiken.

Dit is een grondige reset van je gedachten. Heb je af en toe een milde onderhoudsdosis nodig in plaats van een totale reboot, dan kun je de volgende dingen in je dagelijkse routine verwerken:

– Schrijf aan het eind van de dag één of een paar dingen op waar je die dag dankbaar voor bent

– Doe iets aardigs voor een vreemde

– Zoek de natuur op

You Might Also Like

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.