ondernemen

Hoe ik ondernemer werd – en hoe jij dat ook kunt worden

4 december 2016

Precies vijf jaar geleden sprong ik in het diepe: ik besloot mijn baan in loondienst op te zeggen en voor mezelf te beginnen. Dat klinkt stoer, maar er waren jaren van jobhoppen, twijfel, onzekerheid en eindeloos uitstellen aan vooraf gegaan. Het lukte me niet om concreet te maken hoe ik dacht mijn geld te gaan verdienen. Wie zou bereid zijn om voor mijn diensten te betalen? Hoe zou ik klanten vinden? Om maar te zwijgen over de angst dat ik nog jaaaaaaren van mijn pensioen af zat, en wat als het bij maar bij een eenmalige opdracht zou blijven?

Ik zag al voor me hoe ik met hangende pootjes terug zou moeten naar mijn baas….

Dingen begonnen te veranderen toen ik andersom ging denken. Wat vind ik leuk, wat kan ik goed? In plaats van hoe kan ik geld verdienen? Het begon met een inventarisatie van dingen waar ik energie van krijg. Dingen als: teamspirit, schrijven, mensen inspireren, fotograferen. Door mijn oogharen kijkend probeerde ik er een rode draad in te zien. Dat lukte niet meteen. Wat had fotograferen te maken met handwerken en tuinieren? Maar toen ik een stukje ‘uitzoomde’ merkte ik dat er wel degelijk een verband was. Het gaat allemaal over creativiteit en creëren; iets in de wereld zetten. Het voelde meteen alsof ik op het punt stond mijn persoonlijke opdracht te ontdekken. Ik wist alleen nog niet wat dat was.

Het bleek een proces dat tijd nodig had. Het moest rijpen. Naarmate ik het lijstje steeds meer internaliseerde, werd voor mij steeds concreter wat ik wilde gaan doen. Daarnaast kostte het tijd om me comfortabeler te gaan voelen. Comfortabel bij het idee dat ik in beweging moest komen om dingen te veranderen.

Met de vibe die ontstaat als je passie en daadkracht samenbrengt kun je bergen verzetten.

Dat ontdekte ik toen ik een eerste concrete babystap maakte op weg naar het ondernemerschap. Zodra ik voelde dat mijn plannen rijp waren om met een paar mensen te delen kreeg ik een klusje als facilitator en dagvoorzitter. Gewoon naast mijn baan in loondienst, maar precies het duwtje dat ik nodig had. Want naast het inhoudelijk voorbereiden moest ik me inschrijven bij de Kamer van Koophandel, een contractje en een template voor een factuur opstellen. Dat maakte alles opeens wel heel echt… Je bent ondernemer zodra je dat aan de buitenwereld meldt en je eerste product daadwerkelijk gekocht kan worden. Daarheb je geen website of logo voor nodig. Alleen een plan en de bereidheid om die uit te voeren.

Deze klus (en daarna nog één. En nog één) maakte dat het jasje van zelfstandigheid me steeds beter ging passen. Bovendien leerde het me waardevolle lessen over het vragen van geld voor iets wat me gevoelsmatig makkelijk afgaat. Over het opzetten van een boekhouding en over het pitchen van wat ik doe, zonder dat het opdringerig voelt.

Ondertussen werkte ik nog steeds vier dagen per week in loondienst. Maar ook daar begon het werk zich meer en meer om mijn interesses te vormen. Zodra je helder hebt wat je toegevoegde waarde is en waar je opdracht ligt is die energie zo krachtig dat alles om je heen mee begint te bewegen. En zo ontvouwde het zich na ongeveer een jaar dat ik een gouden kans in de schoot kreeg geworpen. Als alles in het Universum zich zó samenspant om je een kans te geven dan zeg je simpelweg geen nee.

Ik was de meest onwaarschijnlijke kandidaat voor een opdracht, maar toch werd het mij gegund

Dus sprong ik. Ik diende mijn ontslag in bij mijn baas en werk sinds die dag volledig voor eigen rekening en risico. Dat is nu vijf jaar en ik heb geen dag terug gewild. Ik ben trots en dankbaar dat ik kan zeggen dat ik sindsdien geen dag zonder opdracht heb gezeten. Keer op keer bevestigt dat, dat dit een goede keuze is geweest.

Ik ken veel mensen die ook dromen van een grote verandering. Een droombaan. Een eigen bedrijf. Vaak weten ze nog niet precies wat ze willen, net als ik destijds. Toch zijn de stappen van dromen naar doen voor iedereen ongeveer hetzelfde. Daarom hierbij de stappen die ik in grote lijnen heb gezet.

1.Inventariseer je interesses, passies en hobby’s. Laat niks achterwege, het doet er in deze fase helemaal niet toe of je er geld mee kunt verdienen of niet. Het gaat puur om het verzamelen van informatie over jezelf en hoe je het liefst je tijd doorbrengt. Dat is waardevolle informatie over waar jouw unieke toegevoegde waarde zit.

2. Analyseer je lijst. Zoom uit om te kijken of je een rode draad kunt ontdekken. Probeer je interesses te bundelen om ze zo te reduceren tot 3 tot 5 overkoepelende thema’s. Misschien zeggen je interesses dat je resultaatgericht, creatief of analytisch bent. Dat je graag buiten bent of met kinderen of dieren werkt. Vertaal het nog niet naar een baan of beroep, kijk alleen wat jouw unieke set aan interessegebieden is.

3. Maak een eerste vertaling van mogelijke activiteiten die je op basis van deze lijst zou kunnen doen. Wees je bewust van hoe het voor je voelt. Je ego zal geneigd zijn bij elk idee allerlei bezwaren op te werpen, maar als je subtiele champagnebelletjes in je buikt voelt dan weet je dat je op de goede weg bent. Let dus vooral op de subtiele signalen en niet op het geschreeuw van je ego!

4. Neem een eerste babystapje in de goede richting. Kan je iets in je huidige werk aanpassen waardoor je de iets meer met je interessegebied gaat doen? Ergens een dagje meelopen als vrijwilliger of stagiair? Kan je een afspraak maken met iemand die al doet wat jij wilt doen om te horen hoe dat is? Kan je een mentor vinden die je op weg helpt? In deze fase ontdek je of dit echt jouw richting is. Dat is een kwestie van voelen of je je comfortabel kunt voelen in deze rol. Smaakt het naar meer? Of is het toch niet wat je er van verwacht had? In dat geval ga je terug naar stap 3.

5. Als je bij stap 4 het champagnegevoel kreeg, het gevoel dat je hier voor gemaakt bent, dan ga je automatisch open staan voor een grotere stap. Je durft te communiceren waar je mee bezig bent, je gaat de kansen herkennen die op je pad komen en ze boezemen je niet langer angst in.

Er zijn talloze redenen om iets niet te doen en maar één om het wel te doen: je hart jubelt en je voelt champagnebubbels in je buikt. Je bent klaar om te springen!

Laat je niet uit het lood slaan als het niet meteen tot iets concreets leidt. Het is prettig om bezig te zijn met het verder verfijnen en ontwikkelen van je plannen. Door hier op een geïnspireerde en ontspannen manier aan te werken word je een magneet voor kansen en vindt je droombaan of bedrijf jou vanzelf.

 

You Might Also Like

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.