leesclub

Boeken met impact – de Project Overvloed leesclub

23 oktober 2016

Ik weet niet of iemand dit herkent, maar ik heb zeker tien tot vijftien boeken die (mede) bepalend zijn geweest voor hoe ik in het leven sta. Boeken kunnen een ongelofelijk krachtige boodschap hebben die, als je het op het juiste moment in je leven leest, de boel goed op zijn kop kunnen zetten. Soms heb ik boeken al jarenlang ongelezen in huis, maar slaat de boodschap – als ik hem eenmaal open sla – in als een bom. Soms is de eerste pagina genoeg om me helemaal naar binnen te trekken en resoneert het op een diep niveau.

Leesclub

Er is zo ongelofelijk veel wijsheid in boeken te vinden, dat het bijna crimineel zou zijn als ik het allemaal voor mezelf zou houden. Daarom ga ik de komende tijd een leesclub beginnen. Geen zorgen, je hoeft niet al ‘mijn’ boeken aan te schaffen of in hetzelfde tempo mee te lezen. In plaats daarvan zal ik op deze plek een aantal van de meest invloedrijke boeken die ik heb gelezen bespreken en vertellen wat ik er van geleerd heb. Mocht het je inspireren dan kun je er altijd voor kiezen hem zelf aan te schaffen of te lenen. Maar misschien heb je wel genoeg aan mijn overdracht.

Ik heb best even moeten nadenken met welk boek ik zou beginnen. Ik heb niet echt een ’top tien’ of een andere volgorde van belangrijkheid. Ik begin dus met een boek dat ik al een paar jaar geleden heb gelezen. Het is een boek dat me voor het eerst op het pad zette van het loslaten van controle. Een boek dat uitnodigt tot vertrouwen in de golfbewegingen van het leven – zonder er continu tegenin te willen zwemmen. En dat alles op een nuchtere en vaak humoristische toon.

Loslaten

Het eerste boek waar ik het in de leesclub over wil hebben is Outrageous Openness van Tosha Silver.

Ken je dat? Je wilt iets heel graag. Een nieuwe baan, een ander huis, een kind. Alles stel je in het werk om het voor elkaar te krijgen. Zo erg zelfs, dat het bijna iets obsessiefs krijgt. Alles staat in het teken van die wens en de weg om die in vervulling te laten gaan. Het leven gaat verder terwijl jij, een tikje verkrampt, bezig bent je gewenste uitkomst en alle stappen op weg daar naartoe te manipuleren. In het geval van een ander huis rijd je er veelvuldig langs, in gedachten heb je het al helemaal ingericht, je bedenkt talloze scenario’s over hoe de verkopers/verhuurders het huis aan jou gunnen of belt wekelijks de makelaar om te horen of er al schot in zit.

In Outrageous Openness illustreert Tosha Silver aan de hand van korte, nuchtere en vaak grappige verhalen uit haar eigen leven dat de perfecte oplossing voor elk probleem in feite op voorhand al is bepaald. Aan ons is de opdracht om te vragen om een oplossing, los te laten en te aanschouwen hoe het leven zich ontvouwt. Die oplossing – en de weg daar naartoe – is vaak heel anders dan wij vooraf kunnen bedenken. Overgave en vertrouwen hebben in de uitkomst, in plaats van krampachtig proberen alle aspecten daarvan naar je hand te zetten.

Controlfreak

Alhoewel Tosha begrippen als “Het Universum” en “God” gebruikt is het boek (als je daar tenminste niet overgevoelig voor bent) zo geschreven dat ook niet-gelovige of spirituele mensen er inspiratie uit kunnen halen. Voor een controlfreak als ik was vooral de centrale boodschap nogal een nieuw en spannend concept. Want wie kon mij garanderen dat dingen inderdaad goed uitpakken als ik stopte met de weg er naar toe beïnvloeden? En dat is nu juist de crux: het is een kwestie van vertrouwen en geduld hebben. Je proberen in te houden als er naar je gevoel niet snel genoeg zicht is op een oplossing. Er zijn geen garanties; je moet het ervaren. Alleen daardoor neemt je vertrouwen toe.

Ik erken dat het me nog niet in alle situaties lukt om me volledig over te geven aan de golven van het leven. Maar inmiddels heb ik ook genoeg ervaringen gehad die onderstrepen dat het wel degelijk werkt als ik niet intervenieer. Zo woon ik inmiddels in mijn droomhuis. Ik kon zelfs op het dieptepunt van de huizencrisis mijn oude huis verkopen voor een prima prijs. Ik heb de afgelopen jaren nog geen dag zonder werk gezeten. Mijn dochter is ingeloot voor haar studie. Maar dat is niet het belangrijkste wat het loslaten van controle me oplevert. Door te ontspannen en te vertrouwen ben ik minder verkrampt. Ik ervaar meer “flow” in mijn leven. Ook als dingen even tegen zitten kan ik er meer in berusten en voel ik niet meteen de aandrang om terug te vechten. Maar vooral de verwondering over hoe problemen tot een oplossing komen zonder mijn invloed is onbetaalbaar.

oo_cover_angle_grande

You Might Also Like

4 Reacties

 • Reply Ano 23 oktober 2016 at 15:56

  Klinkt interessant, is het in het Nederlands beschikbaar?
  Bedankt voor je blogs, ik geniet ervan.

  • Reply Petra 24 oktober 2016 at 12:20

   Hoi Ano, dank je wel, dat is fijn om te horen! Ik heb even gekeken, maar het boek is er helaas nog niet in het Nederlands. Hij is wel via Bol.com verkrijgbaar, maar dan in het Engels.

 • Reply Marina 24 oktober 2016 at 11:40

  Wat een goed idee Petra om je favoriete boeken op deze manier te ‘delen’! als afkikkende control freak spreekt deze mij al meteen enorm aan

  • Reply Petra 24 oktober 2016 at 12:20

   Haha, herkenbaar Marina, dat was precies waarom dit boek voor mij de spreekwoordelijke schop onder de kont was 😉

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.