inspiratie

de makkelijkste manier om overvloed op gang te brengen

16 oktober 2016

Het klinkt natuurlijk allemaal prachtig, dat overvloedsdenken. En er komen hier (en op het hele internet trouwens) talloze tips en trucs langs over leren voelen, het leren kennen van je drijfveren, het ontsnappen aan bepaalde gedragspatronen en ander “abstract geneuzel”. Als je net geïnteresseerd bent in overvloed dan kan al die informatie overweldigend zijn. Want waar begin je nou precies?

Dankbaarheid

Naar mijn ervaring is het antwoord daarop verrassend simpel: het begint met dankbaarheid.

Ken je dat? Je rijdt in je auto en iemand wil invoegen. Je laat degene voor en die steekt niet even zijn hand op als kleine blijk van dank. Hoe groot is de kans dat je daarna tijdens dezelfde rit nog iets vriendelijks voor deze persoon zou doen? Maar als iemand die je hebt geholpen je oprecht zegt dankbaar te zijn voor je hulp. Zou je die persoon een volgende keer dan ook weer te hulp schieten?

Dat zijn maar een paar voorbeelden ter illustratie van hoe eenvoudig maar ook hoe krachtig dankbaarheid werkt. We zien het vooral als iets wat we geven aan anderen, maar dankbaarheid maakt ook dat je eigen energie verandert. Natuurlijk motiveert het degene die je dankbaar bent om in het vervolg ook weer te hulp te schieten als dat nodig is. Maar onderschat niet de positieve impact die het uitspreken op jezelf heeft. Dankbare mensen zijn prettig om bij in de buurt te zijn. Het zijn de mensen die we zelf het liefst helpen als ze het nodig hebbben. Het zijn de mensen die we iets gunnen. En bedenk ook eens hoe je dat ervaart bij ondankbare mensen. Ik bedoel maar.

Niveaus

Grofweg zijn er twee niveaus van dankbaarheid. Je kunt je gezegend voelen door de dagelijkse dingen. Je kinderen zien lachen. De zon die opeens doorbreekt. Het eerste kopje koffie van de dag. Je alleen daar al bewust van zijn is een krachtige manier om meer dankbaarheid en daarmee meer overvloed in je leven te creëren.

Het tweede niveau is vaak lastiger. Dat gaat over de dankbaarheid voor alles wat je hebt na een grote tegenslag, verlies of teleurstelling. Door als het ware in te zoomen op wat je nog wél hebt, of op de lessen die je er van geleerd hebt, maak je de weg vrij voor nieuwe inzichten. Lees hier een inspirerend voorbeeld van hoe dagelijkse beoefening van dankbaarheid, ook in erg moeilijke omstandigheden, je leven kan transformeren.

Ritueel

Wat voor mezelf het beste werkt is om dagelijks een moment te reserveren om op te schrijven waar ik dankbaar voor ben. Ik heb daarvoor een speciaal schriftje naast mijn bed liggen. Het neemt niet meer dan tien minuten in beslag, maar het is een heerlijk ritueel waarmee ik mijn dag met een goed gevoel afsluit. Ik schrijf elke avond drie dingen op waar ik dankbaar voor ben. Deze variëren van het wonder dat ik twee geweldige gezonde kinderen heb, tot de lekkere maaltijd van die avond. En alles daar tussen. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet drie dingen kan verzinnen om dankbaar voor te zijn. Op minder geïnspireerde dagen kom ik niet verder dan het feit dat ik in één keer twee dezelfde sokken uit de schone was wist te vissen, maar dan nog!

Andere vormen van het beoefenen van dankbaarheid zijn, bijvoorbeeld, iedere dag iets aardigs voor een ander doen of een compliment geven. Niet roddelen of slecht spreken. Als je jezelf betrapt op een negatieve gedachte meteen proberen ook de positieve kant te benoemen. Bewust een dag per week niet klagen. De postbode, buschauffeur of kassajuf bedanken. Mensen helpen. Kies zelf welk dankbaarheidsritueel het best bij je past en verwonder je over hoe je leven daardoor binnen niet al te lange tijd verandert.

You Might Also Like

2 Reacties

 • Reply Gea 17 oktober 2016 at 21:05

  Hallo Petra,
  ik wil je even laten weten dat ik graag je blog lees. Je hebt een mooie manier van schrijven.
  Duidelijk en inspirerend.

  Hartelijke groet Gea

 • Reply Petra 18 oktober 2016 at 08:48

  Dank je wel! Leuk om te horen!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.