inspiratie

vier vragen om je drijfveren te ontdekken

9 oktober 2016

Ken je dat gevoel dat je niet 100% uit jezelf haalt wat er in zit? Dat je weet dat je diepere drijfveren hebt, maar dat je die niet goed kunt omschrijven? Dat je een prima leven leidt en je baan je best voldoening geeft, maar dat je niet helemaal de impact hebt die je zou willen hebben? Alsof er ergens een belangrijke opdracht voor je klaar ligt, maar je kunt er nét niet bij.

Diepere drijfveren

Mijn hele leven tot nu toe heeft mij gebracht waar ik nu sta. Een gevoelig kind dat er in haar tienerjaren bewust voor koos haar rationele kant te laten domineren. De diepe wanhoop van een burnout en depressie vijftien jaar geleden. Het veel meer vloeiende en ontspannen leven van de laatste paar jaar. Zonder iedere afzonderlijke, soms pijnlijke, stap daarin was ik nooit op dit punt aangekomen. Toch heb ik het gevoel dat ik mezelf ook veel tijd en zoeken had kunnen besparen.  Als ik me maar eerder bewust was geweest van mijn diepere drijfveren.

Het leven ontvouwt zich in de laatste jaren steeds meer op een manier die in lijn ligt met wie ik ben en wat ik wil betekenen. Het belangrijkste ‘geheim’ bleek te liggen bij me niet langer verzetten tegen mijn gevoeligheid. Maar die juist steeds meer te accepteren en zelfs te raadplegen. Ik ben er van overtuigd dat iedereen op de wereld is gekomen met een unieke combinatie van talenten en innerlijke drijfveren. In de loop van je leven leer je daar door levenservaring nog een heleboel bij. Soms op een prettige manier, maar vaak ook door trauma of pijn. Het resultaat is dat iedere persoon de belichaming is van een bijzondere cocktail van gaven. Gaven die potentie hebben om verschil te maken in het leven van anderen. Alleen zijn we ons daar jammer genoeg maar beperkt van bewust.

Flow

De mooiste momenten beleef je als je helemaal ingetuned bent op die innerlijke drijfveren en je schijnbaar moeiteloos opgaat in je activiteit. Je bent volledig in het moment en ervaart geen tijd en ruimte, alleen maar inspiratie en positieve energie. Dat verschijnsel wordt ook wel ‘flow‘ genoemd. Met de volgende vragen kun je die drijfveren en talenten voor jezelf onderzoeken, hetzij om je werkzame leven meer in lijn te brengen met je drijfveren, hetzij om wat meer flow te brengen in je leven in het algemeen.

Pak een pen en papier, zorg dat je even ongestoorde tijd en privacy hebt en beantwoord voor jezelf de volgende vragen. Censureer jezelf niet, schrijf gewoon het eerste op wat in je op komt.

1 Wat kan je een hele dag wel doen of waar kan je lang over dagdromen?

Wees eerlijk en geneer je niet voor je antwoorden; deze wijzen in de richting van je talenten. Het hoeven geen grootse en meeslepende dingen te zijn; het kan zo eenvoudig zijn als knutselen, voorlezen of tuinieren. Bedenk dan wát je daarin aanspreekt: is het iets met je handen maken wat je hoofd heeft bedacht, is het in de natuur zijn of het vertellen van verhalen? Voor mij is het fotograferen, lezen en schrijven. Daarbinnen spreekt me vooral aan om het in te zetten om te inspireren. En om abstracte of complexe concepten zo te vertalen dat die voor een brede groep toegankelijk en toepasbaar worden.

2 Welk talent heb je of wat gaat je van nature makkelijk af?

Iets wat voor jou vanzelfsprekend is, kan voor anderen enorme waarde hebben. Het is een belangrijke aanwijzing voor wat jouw unieke talenten-cocktail is. Een vriendin van mij is heel praktisch en heeft bovendien een waanzinnig ruimtelijk inzicht. Zij kan niet alleen belachelijk veel spullen in een koffer krijgen maar ze helpt ons allemaal bij het optimaal inrichten van onze huiskamer of het organiseren van onze kledingkast. Ze is nu nog docent, maar begint steeds vaker als professional organizer benaderd te worden.

3 Wie inspireert je of op wie ben je stiekem een beetje jaloers?

Dit geeft een aanwijzing over je eigen nog niet gerealiseerde potentieel. Schrijf op wat je precies waardeert in deze persoon? Waarom voel je je zo? Ook hier geldt: geneer je niet voor je antwoord, het kan iedereen zijn van je yogajuf tot de Paus. Ik ben zelf een groot bewonderaar van Oprah Winfrey. De manier waarop zij vanuit authenticiteit mensen weet te inspireren en impact heeft is iets waar ik grenzeloos respect voor heb. Ik roep ook al jaren dat ik Oprah wil worden als ik later groot ben. Ik vertaal dat voor mezelf als een wens om verschil te maken in het leven van een brede groep mensen.

4 Waar kun je je vanuit bevlogenheid druk om maken?

Alleen als je ergens gepassioneerd over bent kun je je er over opwinden. Dan is het een onderwerp dat raakt aan wie je bent en waar je voor staat. Het is iets waarvoor je bereid bent op de barricades te stappen of je naam aan te verbinden. Een bekende van mij is een bevlogen milieu activiste en gebruikt alle kanalen die ze kent om bewustwording te creëren over dat onderwerp. Een andere kennis draagt actief uit hoe belangrijk een goed eetpatroon is voor je gezondheid en energie.

De antwoorden op deze vier vragen zetten je op het spoor van je diepere drijfveren, van jouw unieke talenten-mix waarmee je verschil kunt maken. Hoe je dat verschil wilt maken is aan jezelf, maar één ding is zeker: door je bewust te zijn van je drijfveren en daar bewust op in te tunen, wordt het steeds makkelijker om flow te ervaren in je leven.

You Might Also Like

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.