persoonlijk

van eenvoud naar overvloed

24 juni 2016

Regelmatig krijg ik de vraag hoe het zo gekomen is dat ik van bewuste eenvoud naar overvloedsdenken ben opgeschoven. Was ik niet meer tevreden met eenvoud? En wat is nou eigenlijk precies het verschil? Om eerlijk te zijn vind ik dat zelf ook best ingewikkeld om uit te leggen. Maar ik ga toch een poging doen om te vertellen waarom overvloed voor mij anders voelt dan bewuste eenvoud.

Vooropgesteld dat iedereen een eigen definitie heeft van leven in bewuste eenvoud. Voor mij was het een pakket, dat vooral bestond uit bewust in het leven staan, waar mogelijk zelfvoorzienend leven, geen nieuwe spullen kopen als het ook goed tweedehands verkrijgbaar is, milieubewuste keuzes maken, weinig geld uitgeven, tevreden zijn met kleine dingen. Allemaal uitgangspunten die ik nog steeds een meer dan warm hart toedraag.

Zuinig

Ik merkte alleen dat die manier van leven ook heel langzaam en subtiel een energie in mij begon los te maken die ik het beste kan omschrijven als ‘zuinig’. Door het pad dat ik volg nam mijn gevoeligheid toe (of moet ik zeggen: kwam mijn gevoeligheid terug?). Ik begon me steeds meer bewust te worden van die energie. Het begon me te beperken. Ik zag hoe overvloedig de natuur is met haar weelderige pracht. Hoe er een positieve rimpeling ontstaat als je zomaar iets groots weg geeft zonder iets terug te verwachten. Hoe het leven een fantastische wending neemt als je vanuit je hart vol “ja” zegt. Ook als je de consequenties daarvan nog niet helemaal kunt overzien. Bewuste eenvoud bleek zich in mijn geval te hebben ontwikkeld tot een zekere vorm van behoudendheid, van beperking zelfs.

Ik ben die blokkades bij mezelf gaan onderzoeken. En ik kan je vertellen: wat je dan tegenkomt is niet altijd fraai. Zo kwam ik er achter dat ik een soort diepe angst voor gebrek, voor schaarste had. Dat ik me – onbewust – schaamde voor succes. Ik voelde schuldgevoel over het feit dat ik het zo goed had terwijl er armoede bestaat. Ik ontdekte dat ik vooroordelen had over mensen die leven in (mijn definitie van) “overdreven weelde”. Tegelijkertijd betrapte ik mezelf ook op afgunst over het gemak waarmee ze dat af leek te gaan. Ik ontdekte dat ik mezelf veroordeelde om mijn hoogmoed: je bent als dubbeltje geboren, ga je dan ook geen rare dingen in je hoofd halen! Wie ben jij nou helemaal?  Geen mooi plaatje. En totaal niet wie ik wil zijn of wat ik wil uitstralen.

Gereedschapskist

Ik ben aan de slag gegaan met die blokkades. Want ze herkennen is één ding, maar hoe kom je er vervolgens vanaf? Het klinkt nu alsof het allemaal volgens een concreet en chronologisch stappenplan ging. In werkelijkheid is dit een proces en een zoektocht geweest die al zeker twee jaar bezig is. Met veel stappen voorwaarts, maar ook de nodige stappen achteruit. En nog steeds ben ik daar mee bezig. Ik heb een prachtige gereedschapskist verzameld vol met concrete oefeningen en meditaties. Technieken om naar binnen te keren, om blokkades te herkennen en te adresseren, om mijn luidruchtige ego te temperen en opnieuw te ontdekken wie ik echt ben en wat ik echt wil.

Die gereedschapskist wil ik graag gaan delen, omdat ik merk dat veel mensen, vaak in stilte, met vergelijkbare vraagstukken worstelen. Dat is ook de reden dat ik Project Overvloed ben gestart. Degenen die mij kennen weten dat het een behoorlijke sprong in het diepe is, om op deze manier een kijkje in mijn ziel te geven. Maar ik voel dat de meest effectieve instrumenten uit mijn zoektocht anderen zouden kunnen helpen. Daar kom ik binnenkort dus zeker terug.

Bubbelen

Terug naar de blokkades. Door het proces brak ik steeds een stukje verder open en was het bijna alsof er licht en zuurstof naar binnen kon stromen. Steeds vaker kwam het woord ‘overvloed’ bij me boven. En daar waar ‘bewust’ en ‘eenvoud’ een wat zwaarder, samengeknepen gevoel gaf, voelde ik hoe ‘overvloed’ een soort bubbelende energie opwekt die ik graag wil uitbouwen.

Door me daar van bewust te zijn en daar consistent mee te oefenen veranderen er dingen in mijn leven die ik voorheen niet voor mogelijk had gehouden. Er komen bijzondere mensen en kansen op mijn pad en mijn carrière begint zich als vanzelf af te stemmen op mijn nieuwe energie. Het ontvouwt zich op een manier die ik niet had kunnen voorspellen, maar die me wel laat beseffen: alles gebeurt precies op de manier zoals die moet zijn. Het klopt gewoon.

Big spender

Betekent het overvloedsdenken dat ik getransformeerd ben tot een materialistische big spender die lak heeft aan het milieu? Absoluut niet. De shift die ik heb gemaakt is aan de buitenkant waarschijnlijk niet eens waarneembaar. Het is een shift in mijn energie, waarbij ik in geleerd heb in te tappen op gulheid, liefde, zinnelijkheid maar vooral ook op mijn intuïtie. En of je nu een doorgewinterde spiritueel bent of een herstellende scepticus zoals ik, in de dagelijkse praktijk is duidelijk merkbaar dat je daardoor precies de dingen aantrekt die daar helemaal bij passen.

You Might Also Like

2 Reacties

 • Reply Anita Willems 25 juni 2016 at 10:35

  Mooi hoor! Ik herken het proces en ik ben benieuwd naar je gereedschapskist.
  Fijn dat je hier weer terug bent.
  Warme groet
  Anita

 • Reply Petra 28 juni 2016 at 15:42

  Ik ben ook blij weer terug te zijn, Anita. En ik ga zeker terug komen op mijn gereedschapskist!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.