persoonlijk praktisch

affirmaties

30 januari 2016

Ken je van die affirmatiekaarten die je kunt gebruiken bij het veranderen van gewoontes en gedachten? Het werkt heel simpel: je trekt intuïtief een kaart met een positieve spreuk of quote en daarmee herprogrammeer je als het ware je onderbewustzijn. Het achterliggende idee is dat gedachten gevoelens teweeg brengen, dus als je je gedachten verandert, dan verander je ook je gevoelens. Met andere woorden: je gedachten vormen je realiteit. So far, so good.

Alleen: het werkt niet. Althans, bij mij werkt het niet. Ik kan voor een grote presentatie meermaals herhalen dat ik ontspannen en in control ben, maar mijn adrenaline niveau vertelt me iets anders. Ik kan voor een ingewikkeld besluit met grote consequenties hardop zeggen dat het nemen van beslissingen me eenvoudig af gaat, maar dat neemt mijn onzekerheid niet weg. Geloof me, ik heb het geprobeerd, en het eindigde met frustratie over het feit dat ik me alles behalve ontspannen en in control voelde. Hoe kon ik een geloofwaardige presentatie geven als ik ben niet eens in staat was op de goede manier met affirmaties om te gaan? Hoezo besluitvaardig als mijn onderbuik na het herhalen van affirmaties nog steeds kronkelt van de twijfel?

Van nature ben ik best gemakzuchtig, dus het idee om mijn leven te veranderen met affirmaties spreekt me buitengewoon aan. Bovendien geloof ik sterk in het idee dat onze gedachten onze realiteit vormen, want dat heb ik inmiddels vaak aan den lijve ondervonden. Nu ik al een tijd experimenteer heb ik een belangrijke crux gevonden voor effectieve affirmaties: ze werken alleen als ze de ongezouten waarheid bevatten. Het feit dat ik me voor een belangrijke presentatie voorhoud dat ik ontspannen en in control ben is een leugen. Ik voel de nervositeit tot in mijn cellen, dus wie houd ik voor de gek?

Het tegenovergestelde uiten van wat ik op dit moment, in het hier en nu voel, is niet effectief omdat het te ver af ligt van mijn realiteit. In plaats daarvan is het belangrijk om na te gaan hoe ik me op dit moment voel en wat ik in plaats daarvan zou willen voelen. Gebruik ik weer het voorbeeld van de presentatie dan kan dat ongeveer als volgt gaan. “Ik ben zenuwachtig om voor een grote groep mijn verhaal te houden. Maar ik ben volop aan het leren te vertrouwen op mijn capaciteiten en ervaring. Daarom kan ik bij iedere presentatie steeds meer ontspannen en kom ik steeds meer in control.” Ik merk dat alleen al de erkenning van mijn huidige gevoel direct verlichting teweeg brengt. Combineer ik dat met het expliciet maken van het gevoel dat ik wil hebben dan verdampt een groot deel van de onzekerheid en pluk ik (zowaar!) de vruchten van de affirmatie.

Hoe werken affirmaties voor jou?

You Might Also Like

2 Reacties

 • Reply Nicolè van Winden 3 februari 2016 at 18:41

  Ja ik werk veel met affirmaties , het heeft even geduurd voordat ik doorhad hoe het in zijn werk gaat. Ik zal proberen te omschrijven wat ik heb geleerd; Affirmatie, betekent bekrachtigen/bevestigen. Je zegt/voelt/ziet het voor je alsof het al is gebeurd. Je gooit als het ware een anker uit in de toekomst. Als je de affirmaties een paar keer herhaal dan zit het anker stevig vast en kan je als het ware de lijn vanuit de toekomst binnenhalen. Het kan dat er tegenover een affirmatie in de toekomst een stuk te verwerken verleden staat wat met deze affirmatie te maken heeft en wat eerst verwerkt moet worden. Dus is het ook goed om als affirmatie te gebruiken: ” Ik laat belast verleden los” . (Het is echter ook zo dat als je een affirmatie teveel herhaald krijg je het volgende effect: Je tekent een molentje(affirmatie) en je tekent dan bv tien keer over datzelfde molentje( tien x dezelfde affirmatie) heen dan wordt het als het ware een vlekkerige boel dus niet meer duidelijk naar het universum.)
  Warme groet, Nicolè

  • Reply Petra 4 februari 2016 at 17:07

   Wow, wat een mooi en helder antwoord, Nicolè, dank je wel! Ik ben nog behoorlijk aan het experimenteren op dit terrein, maar alleen al het visuele beeld van het ankertje en de lijn helpen mij (als visueel ingestelde) ontzettend!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.