metafysica

de gekleurde bril

29 december 2015

Stel dat overvloed de basis conditie van de wereld is. Dat wij als mens gemaakt zijn gezondheid, geluk, vrolijkheid en rijkdom te ervaren. En het enige wat wij moeten doen is de keuze maken of we deze basis conditie toelaten of blokkeren. Dan is de keuze eenvoudig, nietwaar? Toch is het klaarblijkelijk lastiger dan je op het eerste gezicht zou denken, want anders zouden we allemaal al in onze eigen definitie van overvloed leven. Waar komt dat eigenlijk door?

Onze realiteit is grotendeels bepaald door de bril waarmee we die bekijken. Deze bril zorgt ervoor dat wat we waarnemen voor ons als waarheid voelt. In werkelijkheid worden veel van onze waarnemingen gevormd door overtuigingen die we door onze cultuur, opvoeding, werk of opleiding hebben opgedaan.

Die bril is voor onszelf bijna niet zichtbaar, maar het grappige is dat we hem bij anderen vaak wel kunnen zien. Vooral bij opvattingen uit andere geloven of culturen kunnen we al snel aanwijzen dat een ‘waarheid’ die voor ons vreemd aanvoelt, gekleurd is door een ander type bril. Als ik dat vertaal naar mezelf kan ik voorzichtig concluderen dat ik waarschijnlijk ook wel dat soort waarheden heb, die stiekem overtuigingen zijn. Kortweg: mijn overtuigingen creëren mijn ervaringen.

Dit inzicht is een eerste bouwsteen voor mijn Project Overvloed. Mijn overkoepelende hypothese voor het project is, dat je volledig je eigen realiteit kunt creëren. De eerste stap is het herkennen van mijn eigen belemmerende overtuigingen en deze te vervangen door overtuigingen die ruimte scheppen.

You Might Also Like

6 Reacties

 • Reply MultiVroon 30 december 2015 at 21:51

  Hm, interessant. Maar, je beschrijft hier naar mijn gevoel toch uitsluitend ons “welvarende” deel van de wereld, denk ik? Of ik begrijp je niet goed. Maar mensen die niet veilig, niet gezond, met onvoldoende middelen van bestaan leven om hun buik altijd gevuld te weten etc, vallen toch niet onder het wij en het allemaal van je eerste alinea.

  Je stelt een hypothese voor, stel dat wij gemaakt zijn om… dan komt het neer op “kiezen” of je het ook zo ervaart. Even verkort weergegeven. Vervolgens concludeer je dat die keuze blijkbaar toch niet zo makkelijk is. Ik zou eerder concluderen dat je hypothese niet klopt.

  Kortom, ik volg je niet in dit verhaal 😉

  Je inleiding lijkt overigens bedoeld om de “bril” te introduceren waarmee we de wereld bezien. Vanaf daar is je verhaal herkenbaar en mi ook niet nieuw.

  Wel interessant natuurlijk om voor jezelf eens te proberen meer ruimte te scheppen door je bril te veranderen. Zou voor mij ook goed zijn. Maar nogmaals, ik zie toch ook onmogelijkheden van zo’n bril als het gaat om mensen in echte probleemomstandigheden. Maslow, jou vast ook wel bekend 😉 Kun je toekomen aan het “verheerlijken van je eigen realiteit” als je honger hebt?

  Benieuwd naar het vervolg van je tocht 🙂

  • Reply Petra 2 januari 2016 at 11:46

   Leuk dat je (weer) meeleest! Inderdaad heeft dit project het gevaar in zich uitsluitend “eerste wereld problematiek” te behandelen, maar zo heb ik het nadrukkelijk niet bedoeld. Ik ben me er erg van bewust dat de wereld op dit moment in brand staat en voel ook dat ik daar een collectieve verantwoordelijkheid ligt.

   De bril is vooral een reminder voor mijzelf dat de overvloed er al is (en dat is veel meer dan financieel!), maar dat ik moet leren daarop bewust in te tappen. Vanuit een gevoel van overvloed wordt het eenvoudiger uit de machteloosheid te breken en in plaats van me erdoor te laten verlammen, juist in actie te komen en positief bij te dragen.
   Kortom: je voelt het goed aan: het is een introductie van de onderliggende gedachte waarmee ik het project start. En waar het pad naartoe leidt gaat de komende maanden blijken. Ik hoop dat je kritisch blijft meelezen!
   De beste wensen!

 • Reply Izerina 31 december 2015 at 17:51

  Zelf heb ik ontdekt,dat als je wensen onder het niveau van je inkomsten liggen er altijd het gevoel van rijkdom is.

  • Reply Petra 2 januari 2016 at 11:48

   Hoi Izerina, welkom terug! De beste wensen en inderdaad: een gevoel van rijkdom en tevredenheid gaan (meestal) hand in hand. De beste wensen!

 • Reply Maria 2 januari 2016 at 08:13

  Hallo Petra,

  Ik liep mijn oude lijstje van linken na en vond je nieuwe Project. Interessant. Ik sta zelf op het punt na Maria-Duurzaam een nieuw plekje te creëren, waar ik mijn ervaringen van mijn nieuwe pad kwijt kan. Ik ga je (weer) volgen.

  • Reply Petra 2 januari 2016 at 11:49

   Hoi Maria, fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd naar jouw pad; laat even weten als je nieuwe plek in de lucht is. De beste wensen!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.