filosofisch

een experiment

28 december 2015

Met een nieuw jaar in zicht is reflectie op het afgelopen jaar bijna onvermijdelijk. Een korte conclusie is: ik heb het goed. Ik ben dolblij met mijn gezin, woon in een fijn huis, ik heb interessant werk en ik krijg kansen om te leren. Kortom, geen enkele reden tot ontevredenheid. Maar toch.

De afgelopen 7 jaren hebben in het teken gestaan van consuminderen, van eenvoud, van zuinigheid. Het heeft me veel gebracht, waaronder het spaargeld om dit fijne huis te kopen. Toch bekruipt het gevoel me al een tijd dat deze manier van leven een ondertoon van schaarste heeft, van beperking in plaats van overvloed. Naarmate ik me er meer in verdiep kom ik steeds meer tot de conclusie: ik wil meer uitbundigheid in mijn leven; het is tijd voor een andere insteek.

Ik heb de laatste jaren talloze boeken verslonden, cursussen gevolgd en deskundigen gesproken. Ik heb voorbeelden van inspirerende mensen – van Oprah tot Bruce Lee – bestudeerd en in kaart gebracht wat zij deden om overvloed in hun leven te creëren. Ik heb al deze informatie gestructureerd en tot een methodiek verwerkt, bijna klaar om met de wereld te delen. Maar voor ik het breed verspreid wil ik proefondervindelijk kunnen vaststellen dat het werkt. Dit wordt het jaar waarin ik mijn methode in de praktijk ga brengen en concreet ga meten in hoeverre ik mijn doelen realiseer.

Ik ben op weg van eenvoud naar weelderigheid onder de noemer Project Overvloed. Mijn ervaringen zal ik hier eerlijk en ongezouten met de wereld delen.

You Might Also Like

3 Reacties

 • Reply Nicolè van Winden 31 december 2015 at 15:24

  Hallo Petra,
  Had hetzelfde als jij, inmiddels heb ik overvloed gecreerd.
  Kijk eens op http://www.ECOintention.com
  Fijne dagen en succes met je project!

 • Reply Petra 2 januari 2016 at 11:35

  Geweldig, dat is heel inspirerend, zoiets bedoel ik inderdaad 🙂 En wat een mooi bedrijf!

 • Reply Helga van Leipsig 25 december 2017 at 14:07

  Hoi Petra,
  Wat een prachtig project heb je hier gerealiseerd. Ik ben je blog van achter naar voor aan het lezen en herken me in de nuchterheid terwijl je toch open staan voor de bezieling.
  Groetjes,
  Helga

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.